Sunday, August 5, 2007

Urklipp ur Södertälje Länstidning

Urklipp ur Länstidningen i Södertälje, 2006 09 22

Melkemichel köpte S:t Afrems hus - nu anmäler han anonym kritik

S:t Afrems församling i Geneta har sålt två fastigheter till sin ordförande Johan Melkemichels privata bolag; Melkemichel Invest AB. Affären har upprört församlingsmedlemmar som anser att fastigheterna sålts för billigt.

- Det stämmer inte. Församlingen behövde pengar, säger Yilmaz Bisse, kassör i församlingsstyrelsen som skött affären. Det handlar om Klockarvägen 106 och 116 som S:t Afrems församling i Geneta tidigare ägde. Församlingen köpte in Klockarvägen 116 för 6,8 miljoner kronor år 2000 och sålde till Melkemichel Invest AB för 5,8 miljoner i september 2004.

Marken som byggnaden står på har tills nyligen varit kommunens, men i juli i år köpte Melkemichel Invest AB även den för 1 650 000 kronor. Därmed äger bolaget såväl byggnaden som marken. Den andra byggnaden - Klockarvägen 106 - köpte Melkemichel Invest AB i februari 2005 för 5,9 miljoner kronor. Nio år tidigare köpte S:t Afrems församling huset för 4,9 miljoner kronor. I huset finns restaurangen Nablus, Syrianska föreningen och en möbelaffär. Men kommunen innehar fortfarande lagfarten.

- Församlingen behövde pengar för att finansiera dels byggandet av kyrkan, som blev dyrare än beräknat. Men även för att köpa in byggnaden intill kyrkan som vi planerar att omvandla till friskola, säger Yilmaz Bisse, kassör i S:t Aframs församlingsstyrelse och tillägger: - Vi har inte förhandlat affären med Johan Melkemichel utan med andra i bolaget. Det är viktigt att påpeka.

Kritik har riktats mot köpet i ett kritiskt anonymt e-postbrev som florerar på nätet där Johan Melkemichels bolag påstås ha fått köpa fastigheterna för billigt. Det håller inte Yilmaz Bisse med om: - Vi sålde för ungefär samma pris som vi själva köpte för och ansåg priset som rimligt. Inga andra visade heller något intresse när fastigheten annonserades ut. Geneta är inte särskilt attraktivt helt enkelt. Johan Melkemichel är såväl ordförande i patriarkatets centralstyrelse i Sverige som i S:t Afrems församlingsstyrelse i Geneta. Som sådan har han skött en stor del av församlingens ekonomi.

Inga planer på förändring

Enligt Johan Melkemichel ska hans bolag fortsätta att förvalta byggnaderna som församlingen tidigare gjort. - Vi har inga andra planer, säger han. Men Johan Melkemichel har polisanmält det anonyma brevet som skickats ut till flera avsändare som han anser fara med osanningar.

- Det är lögner och förtal som jag polisanmält. De här fastigheterna har varit till försäljning och utannonserats ibland annat i LT, det är inget hemligt med det. Men av olika skäl har inga andra kunnat betala de summor som krävs, säger Johan Melkemichel. Enligt Yilmaz Bisse är det inte aktuellt att sälja fler av församlingens fastigheter. I dag äger församlingen två fastigheter på Klockarvägen; en festlokal och den byggnad intill kyrkan som planeras som framtida friskola.

torbjorn.granstrom@lt.se

No comments: